حسین امانت متولد سال ۱۳۲۱ شمسى (۱۹۴۲ م) است، از كودكی در خانواده ای بزرگ شد كه عاشق فرهنگ ایران بود و در یك مكتب فكری پرورش پیدا كرد كه می گوید زیبایی های دنیا در هر كجا كه باشد، متعلق به همه دنیاست و هنرمند باید به همه این زیبایی ها مراجعه كند.

امانت دانش‌آموخته دانشگاه تهران است. در سال ۱۹۶۶ حسین امانت دانشجوی ۲۴ ساله دانشگاه تهران با شرکت در یک رقابت ملی شروع زندگی حرفه‌ای خود را پایه‌ریزی کرد.

قرار بود در این رقابت طراحان یک نماد ملی ایرانی و اسلامی را که نشان از ایرانی مدرن داشته باشد طراحی کنند.حسین امانت با طرح خود که همان میدان بزرگ آزادی بود به معماری ایران سلامی دوباره کرد و توانست خود را در آغاز جوانی به معماری با مقیاس جهانی تبدیل کند.

او معمار برج آزادی است که به مناسبت یادبود جشن‌های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران و به عنوان نمادی از «ایران مدرن» و نشانی از «دروازه تمدن بزرگ» در سدهٔ بیستم ساخته شد و هم چنین آرشیتکت و طراح ساختمان‌های اولیهٔ دانشگاه صنعتی شریف و بسیاری از سازه‌های دیگر در ایران و جهان است.

پس از پروژه پیروزمندانهٔ برج آزادی که تا پیش از انقلاب برج شهیاد نامیده می‌شد و دانشگاه صنعتی آریامهر (شریف)، نظارت و سرپرستی ساخت موزه بزرگ پاسارگاد در نزدیکی آرامگاه کوروش کبیر به او واگذار شد. امانت هم چنین معمار و طراح شماری چند از مراکز صنایع دستی، مدرسه، کتابخانه و حتی یک شهرک تفریحاتی در ساحل دریای خزر بوده‌است. او بعدها با گسترش کار خویش بناهایی در بیرون از کشور را نیز طراحی نمود، از آن دست، بنای سفارت ایران در شهر پکن، پایتخت جمهوری خلق چین، که متمایزترین سفارتخانه ناحیه دیپلماتیک در پکن است.

طرح‌های حسین امانت را بیشتر به دلیل پیوند معماری کلاسیک غربی با روح معماری شرقی می‌شناسند.تزئین ساختمان با استفاده از سنگ از دیگر مشخصه‌های معماری حسین امانت است.

وی از سال ۱۹۸۰ به عنوان یک شهروند کانادایی در کانادا زندگی می‌کند. این معمار در دفتر کارش در کانادا مشغول به کار در طرح‌ها و پروژه‌های بین‌المللی خود است.


از دیگر سازه‌های طراحی شده به دست وی می‌توان به این موردها اشاره کرد:
ساختمان ابن سینا در دانشگاه صنعتی شریف (آریامهر پیشین) در سال ۱۳۵۴
ساختمان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری (مرکز صنایع دستی پیشین)، کامل شده در سال ۱۳۶۳
ساختمان سفارت ایران در پکن  )کامل شده در سال ۱۳۶۲(
ساختمان مقر بیت العدل اعظم، از ساختمان‌های حول مقام اعلی
دارالتبلیغ بین‌المللی از ساختمان‌های حول قوس مقام اعلی،
محفظه آثار بهایی از ساختمان‌های حول قوس مقام اعلی،
مشرق‌الاذکار در ساموآ